sobota, 9 listopada 2013

Gulasz z kiełbasą

Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: około 35 min
Koszt: około 14zł

Składniki:

30 dag kiełbasy śląskiej
50 dag ziemniaków
5 dag bekonu
2 łyżki oleju
1 łyżka papryki mielonej
szczypta chilli
1 łyżeczka wegety
10 dag małych pomidorów
1 zielona papryka
0,5 l wody
1 cebula

Przygotowanie :


1. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, bekon w kostkę.
2. Cebulę obieramy, siekamy na małe półksiężyce.
3. Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 1cm x 1cm
4. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę z bekonem.
5. Do rondelka wrzucamy kolejno mieloną paprykę, chilli, plasterki kiełbasy, wegetę.
6. Wszystko energicznie mieszamy i szybko podsmażamy aby papryka nie zgorzkniała.
7. Po chwili wszystko zalewamy wodą i gotujemy.
8. Do rondelka dodajemy ziemniaki i gotujemy dopóki będą miękkie.
9. Pomidory i paprykę kroimy w średnią kostkę i dodajemy do gulaszu.
10. Na koniec doprawiamy przyprawami według uznania. GOTOWE!!!
SMACZNEGO!!!

* Tak przygotowany gulasz można podawać z pieczywem lub ryżem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz