czwartek, 7 listopada 2013

Wątróbka z ziemniakami i jabłkiem

Danie dla 2 osób.
Czas przygotowania: około 35min.
Koszt: około 5 zł ;))

Składniki:

40 dag wątróbki
5 dag mąki
5 dag smalcu
1 cebula
1 jabłko
4 lub 5 średniej wielkości ziemniaków

Przygotowanie:


1. Ziemniaki obieramy, wstawiamy do garnka, gotujemy dotąd aż będą miękkie.
2. Wątróbkę myjemy, suszymy i kroimy w kwadraty o wymiarach mniej więcej 2cm x 2cm.
3.  Posypujemy wątróbkę mąką i obsmażamy na patelni z wcześniej rozgrzanym smalcem.
4. Cebulę kroimy w małe półksiężyce, jabłko trzemy na średnich oczkach.
5. Wątróbkę przekładamy do garnka, a na patelni która stała się pusta smażymy cebulę i jabłko.
6. Po chwili smażenia oba składniki przekładamy do garnka i razem wszystko dusimy przez okołoo 3 minuty.
7. Ziemniaki i wątróbkę wykładamy na talerz i GOTOWE!!
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz