wtorek, 12 listopada 2013

Pieczone banany


Danie dla 2 osób
Czas przygotowania: około 15 minut
Koszt: około 6 zł


Składniki:

3 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki śmietany
2 średnie, dojrzałe banany
cukier puder
trochę startej czekolady
olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Obrane banany kroimy w talarki o grubości ½ cm. 
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę.
3. Dodajemy cukier, sól i  po 1 żółtku stale ubijając. 
4. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką dodajemy mąkę wsiewając małymi porcjami sitkiem. 
5. Dodajemy śmietanę, i ponownie mieszamy. 
6. Na rozgrzany olej kładziemy łyżeczką porcyjki ciasta, układamy na wierzchu po talarku banana i przykrywamy porcyjką ciasta. 
7. Smażymy niezbyt intensywnie z obu stron na złoty kolor.
8. Podajemy posypane cukrem pudrem i startą czekoladą lub ulubionym sosem owocowym.GOTOWE!!!
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz