czwartek, 7 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa

Danie dla 4 osób.
Czas przygotowania około 1h.
Cena: około 18zł.

Dziś trochę bardziej pracochłonne danie ale każdy kto umie zagotować wodę na herbatę powinien sobie z tym przepisem poradzić;)

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
1 paczka makaronu z mięsem lub z grzybami
50 dag mielonego mięsa
1 sos do spaghetti (400ml-500ml)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała śmietana 18%
25 dag żółtego sera
Tłuszcz do smażenia
Przyprawy

Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w półksiężyce, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek.
2. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniając smażymy na średnim ogniu.
3. W międzyczasie wstawiamy makaron.
4. Gdy mięso mielone będzie już usmażone dodajemy do niego sos spaghetti.**
5. Cały czas na wolnym ogniu prużąc mięso z sosem, odcedzamy makaron i wykładamy do żaroodpornego naczynia, po czym polewamy go 2-3 łyżkami śmietany.
6. Prużące się mięso z sosem doprawiamy według uznania przyprawami (zioła prowansalskie, pieprz, sól).
7. Na makaron wylewamy zawartość patelni, czyli mięso mielone z sosem.
7. Przykrywamy całość warstwą startego żółtego sera.
8. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni.
9. Gdy ser na górze zapiekanki się całkowicie rozpuści wyciągamy ją. GOTOWE!
SMACZNEGO!!!
*tak przyrządzoną zapiekankę warto podawać z ketchupem.
** gdy do mięsa dodamy już sos spaghetti a całość będzie się nam wydawać lekko kwaśna warto dodać około 200g ketchupu (pół opakowania)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz