poniedziałek, 18 listopada 2013

Pizza


Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: około 70 min
Koszt: około 14 zł


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
4 łyżki stołowe oliwy (ewentualnie oleju)
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

1. Mąkę przesiewamy.
2. Do miski nalewamy 2/3 szklanki letniej wody. Dodajemy skruszone drożdże. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki.
3. Dodajemy teraz jeszcze 1/3 wody. Wlewamy 4 stołowe łyżki oliwy (lub oleju), dodajemy cukru, soli (wg przepisu). Wyrabiamy dłonią minimum 10 minut do momentu, aż się nie będzie w ogóle lepić i odejdzie od miski.
4. Kiedy już powstanie jednolita kulka, zostawiamy ją w tej misce, przykrywamy płócienną szmatką lub papierowym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut (nie więcej, bo ciasto zacznie pękać).
5. Teraz włączamy piec i nastawiamy na 220 stopni ( nie polecam termoobiegu, bo wysusza pizzę). W międzyczasie rośnięcia ciasta przygotowujemy wszystko, co na pizzę.
6.  Po wyrośnięciu podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto albo na okrągłą pizzę ok. 26-30 cm średnicy  albo na kwadrat dopasuj do blachy 
7. Wcześniej blachę podsypujemy mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Brzegi ciasta można posmarować olejem lub oliwą. 
8.  Jeśli uformujemy ciasto na okrągło, brzegi nieco wywijamy do góry, wtedy zawartość i ser nie "zjedzie".
9. Na ciasto wylewamy sos i wiórki zwykłego, żółtego sera - wtedy dodatki ładnie się przykleją do spodu i nie będą "jeździć" podczas krojenia.
10. Na koniec kładziemy dodatki na pizze jakie kto lubi, ser i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd dopóki ser się nie rozpuści (około 15 min) GOTOWE!!!
 
SOS NA SPÓD PIZZY.
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki cukru
 szczypta: oregano, bazylii, ziół prowansalskich
1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem:)

SMACZNEGO! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz